Tonle (büyük), Sap (özsu) anlamına gelmektedir. Tonle Sap Gölü dünyanın doğal harikalarından birisidir. Güneydoğu Asya’nın ve Kamboçya’nın en büyük su rezervidir. Mekong Nehri’nin beslediği göl, kuru mevsimde yaklaşık üç yüz bin hektar alan kaplar ve yağmur mevsiminde beş katı kadar genişler. Aşırı yağışlar nedeni ile çevredeki köylerin ve tarlaların su seviyesi 20 metreye kadar ulaşmaktadır. Su seviyesi artınca köy yaşamında her şey durur ve bütün köyler daha yüksek bölgelere taşınır.
Tonle Sap’da herşey su üzerinde yaşamaya göre planlanmıştır ve göl üzerinde otuz bin kişi yaşamını sürdürmektedir. Köylüler neredeyse karaya hiç ayak basmadan yaşamlarını sürdürürler. Su üzerinde yaptıkları tekne evlerinde suyun ilerlemesine göre yer değiştirerek yaşarlar. Devamlı balık avlarlar ve karides havuzlarında hasat yaparlar. Son zamanlarda köylerde yüzen timsah çiftliklerinde yemek için timsah yetiştirilmektedir.
Yüzen köylerde iki yaşına giren herkes usta bir yüzücü ve kürekçi olma yolunda adım atar. Köyün hareket etme zamanı gelince, köyle birlikte köyün bakkalı, benzin istasyonu, kilisesi, Budist tapınağı, okulu, bilardo salonu ve barı, hepsi birlikte hareket eder. Hem su üzerinde hem de seyyar bir dünya burası. Kamboçya’da avlanan her dört kilo balığın üç kilosu bu gölden gelmektedir. 14 milyonluk bu ülkede 4 milyon kişi bu gölden geçimini sağlamaktadır.
Doğal olarak köylerde elektrik yok, ama TV seyretmelerine engel değil. 75 cent karşılığında yaklaşık beş gün TV seyretmelerine yetecek bir akü kiralıyorlar. Akü bitince köyün akü doldurma istasyonunda jeneratörden akülerini dolduruyorlar. TV anteni olmayan evlerde ise çocuk sayısı oldukça fazla!! Bu köylerde yaşayanlar devamlı ya çömeliyorlar ya da yatıyorlar çünkü yürüyecek yerleri yok.
Tonle Sap, Siem Reap şehrinin 7 km kuzey batısında yer almaktadır. Buraya tuk tuk ya da motor kiralayarak ulaşabilirsiniz. Göl kenarına geldiğinizde, teknelere binmek için bilet satın almalısınız. Böylece muhteşem bir geziye çıkabilirsiniz.
Ayrıca buradan 5,5 saat süren bir tekne yolculuğu ile başkent Phnom Penh’e, 4 saatlik bir yolculukla da Battambang’a ulaşabilirsiniz.